Az elmúlt hétvégén Nagy Gyöngyi szülőtársunk szakavatott vezetésével a házi sajtkészítés csodás világába nyerhettünk betekintést, kaptunk gyakorlati útmutatót saját remekművek elkészítéséhez.
A fő téma a parenyica volt – ebből kiindulva alap parenyica, sonkás parenyica, korbács sajtocska, buráta, és „ha már lúd, legyen kövér” alapon mozarella, majd zsendice/orda, ricotta is készült!
Gyöngyi megmutatta, hogy egy adag tejből mennyire sokféle termék készíthető, felhasználva minden köztes terméket újabb finomságokhoz. És ha már semmi nem maradt, csak a savólé kizsigerelt maradéka, az még mindig jó korpával a disznóknak, emésztésserkentőnek a kutyáknak.
De azt is megtudtuk, hogy ha már nagyon sok a sajtkészítésnél a savó – amivel éppen nincs időnk, energiánk tovább dolgozni –, akkor azt bio növényvédőszernek is használhatjuk!
Terveink szerint lesznek még hasonló alkalmak.