Idén a középtagozat végzősei több szempontból is rendhagyó módon láttak hozzá az immáron nyolcadikos hagyománynak számító zakuszkafőzéshez. A folyamat még hetedikes korukban kezdődött, hiszen a NapraFarmon elindították a zakuszkához szükséges alapanyagok előállítását. Ennek köszönhetően a padlizsán és a kápia jelentős része már a biogazdaságban termett meg. Az alapanyagok rendelkezésre állása miatt már egy héttel korábban lesütötték a padlizsánt az iskolai kemencében, majd a NapraFarmon fejezték be a munkát. 
A gyerekek óriási lelkesedéssel és lendülettel vetették bele magukat a feladatokba: 60-60 kg hagyma, kápia paprika, sárgarépa, gomba megtisztításához, darálásához, aprításához, reszeléséhez. Két üstbe kerültek a zöldségek az előre megsütött padlizsánnal. Voltak tűzmesterek, akik táplálták a folyamatos égést és felváltva kavargatták a készülő zakuszkát. Izgalommal vártuk a végeredményt. A nagy szél ellenére délben mégiscsak sikerült találni egy kis zugot, ahol tüzet gyújthattak és nyárson szalonnát, kolbászt, virslit és pillecukrot is sütöttek. Késő délután, estefelé érkeztek a szülők, akik végül segítettek üvegekbe tölteni, kupakolni a kész zakuszkát. Az egész napos szorgoskodásuk eredménye mintegy 150 üveg zakuszka lett. Az üstök kiürülése után persze kenyér is került elő, s következhetett a várva várt tunkolás, kóstolás, a  nap fénypontja… Nagyon finom lett!
A biodinamikusan megtermelt hozzávalók, és a gyerekek belefektetett szeretetteljes energiái minden bizonnyal fenomenális ízharmóniát eredményeznek.