SZAKMAI BESZÁMOLÓ

név: Napraforgó Waldorf Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
székhely: Debrecen, Eötvös u. 46-48.
címe: 4028 Debrecen, Kút u. 19.
adóazonosító szám: 18549225-2-09
szerződés száma: 2022/45.
szerződésben rögzített tevékenység: Napraforgó Waldorf Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tanulóinak lengyelországi osztálykirándulás
a támogatás tárgya: a tevékenység Magyarországon és Lengyelországban keletkezett költségei

A Napraforgó Waldorf Iskola 9. osztálya 2022. május 23-26. között sikeresen megvalósította lengyelországi tanulmányi kirándulás tervezett programját.
20 gimnazista diák (9. és 11. osztályosok) vett részt a kiránduláson, a történelmi tanulmányaikhoz kapcsolódóan. Itt Lengyelország és Magyarország történetének kapcsolódási pontjait érintettük Konrad Sutarski: Lengyelország történelme magyar vonatkozásokkal című munkáját feldolgozva, illetve szabadon vállalt kiselőadások formájában (Oskar Schindler, lengyel menekültek magyar fogadása a II. világháború alatt, Bem József, II. Rákóczi Ferenc, Jagelló Hedvig, Szent Kinga).
Célunk a tanultakhoz kapcsolódóan a lengyel kultúra, lengyel-magyar kapcsolatok emblematikus helyeinek felkeresése volt Krakkóban és Krakkó környékén.

A programjainkról időrendben:
Május 23.  Utazásunk napján Kassa volt az első helyszínünk, ahol a Szent Erzsébet gótikus dóm meglátogatásával, s az épület történeti és művészettörténeti szempontú megismerésével kezdtünk, s rövid sétát tettünk a belvárosban. Kapcsolódva ezzel az osztályok kirándulást közvetlenül megelőző művészettörténet epochájához, s a Krakkóban megnézendő templomokhoz. Következő megállónk Tarnow gyönyörű városa volt, ahol Bem József mauzóleumát látogattuk meg, a cél Bem József alakjának felelevenítése volt.
Krakkóba érkezésünk után városnéző sétára indultunk, a barbakán, városfal maradványai, a grünwaldi csata emlékműve, a főtér és környéke épületeit, Posztócsarnok, utcáit jártuk végig, megnéztük az esti fényben fürdő Visztulát és a Wawel épületeit. Felkerestük a Jagelló Egyetemen tanuló valamikori magyar diákok szállásának emlékhelyét.
Május 24. Délelőtt Wieliczkában voltunk, ahol szakvezetéssel látogattuk meg a sóbányát. Délután Auswitz és Birkenau emlékhelyeket kerestük fel, ahol a legmélyebb élményt a csoportnak a magyar barakk, emlékhely megtekintése jelentette.
Május 25. A napot a Wawel látogatásával kezdtük, itt várbeli sétát tettünk, a katedrálist látogattuk meg, s a katedrális múzeumának kiállítását látogattuk meg. Ezt követően a Mária templomba látogattunk el. Majd Krakkó Kazimierz elnevezésű városrészén sétálva jutottunk el a délutáni programhelyszínekre. Itt a gettó emlékművét, a Sas Patikmúzeumot (ezt ingyenesen tudtuk ezen a napon megnézni), Schindler gyárát látogattuk meg. Este a napi programhoz kapcsolódóan a Schindler listája című filmet néztük meg közösen.
Május 26. A hazautazás napját is programokkal tettük teljesértékű kirándulási nappá. Rövid séta után búcsúztunk Krakkótól, útközben Zakopane felé már a lengyel táj szépségében gyönyörködhettünk. Gyönyörű, napos idő volt, így a Gubalowka lehetőségét kihasználva a lengyel építészet emlékeit városi séta után felutaztunk a siklóval a Tátra hegycsúcsaiban gyönyörködni.
Ezúton is köszönjük az alapítvány szakmai kirándulásunk megvalósításához nyújtott nagyvonalú anyagi támogatását!
Mély személyes élményekről számoltak be a diákok, és arról a vágyukról, hogy újra ellátogathassanak Krakkóba, a Tátrába.

Köszönet a Wacław Felczak Alapítványnak a program támogatásáért. És a megvalósítás közbeni szakmai segítségért! Ennek köszönhetően egy nagyon emlékezetes kirándulást tudtunk szervezni, ami mind az osztály történelmi tanulmányainak, mind az iskola és a lengyel képzés között épülő kapcsolatnak elmélyítésében segítséget jelentett. Reméljük, tovább tudjuk folytatni a kapcsolatok kiépítését.                                     ••••►   BŐVEBBEN

@felczak_alapitvany
#hellopolska