3. osztályosaink Pallagra látogattak el egy almáskertbe szüretre. A gyerekek megnézhették a kert fáit, és maguk szedhettek almát ládákba. A kertben 4-féle szőlőt is termesztenek, ebből is szedhettek saját felhasználásra. A ládák súlyát becsülték, majd lemérték, így egy rögtönzött mérést is megélhettek.
Másnap a 36 kiló almát feldolgozták. Egyik feléből almakompót, másik feléből reszelt fahéjas alma készült. Így hámoztak, daraboltak, reszeltek, főztek, dunsztoltak. A kis üvegekre anyagból díszítést is szabtak. Osztálytermük konyhaszekrényében felsorakozva áll a 25 üveg, amit télen fognak elfogyasztani.
A munka itt nem ért végett, mert a szőlőből finom kompótot és ivólevet készítettek. A folyamat során megtanulták a gyerekek a tartósítás lehetőségeit is. Mindent gondosan kimértek. Így 13 üveg finom szőlőkompót várja, hogy télen elfogyasszák.
A sok hámozott héjat, csutkát a tanya állatainak küldték.