A hatodik osztály a múlt héten  a légiósok tábori életét élhette át 5 napon keresztül, hogy megvívják a barbárok elleni nagy csatájukat. Közben sok érdekességgel ismerkedtek meg.
Diósjenő autentikus helyszín, mivel Marcus Aurelius római császár itt aratott győzelmet a kvadok és markommanok elleni 173 ban vívott csatában.
Mi is történt a Marcus Aurelius Római Légiós Táborban? 
Kötött napirendben teltek a napok, melynek része a római isteneknek bemutatott szertartás volt (Jupiternek, Mars istennek vagy Mithrasnak áldozás).
Az étkezés a római hagyományoknak megfelelő volt, sok kását, zöldséget ettek a gyerekek – eredeti római kori szakácskönyv alapján.
A gyerekek a légiós életet sajátítják el, aminek része az alakzatban való mozgásmódok elsajátítása, a vezényszóra való egységes mozgásmódok kialakítása. Itt megtanulták a lépéseket, fordulásokat, rendes és harci mozgásokat. A vezénylési nyelv eredeti latin nyelvű és formátumú volt.
A diákok megtanulták a speciális manipulus harci alakzatokat (pl. teknősbéka), a sorváltásokat és az alapvető harci taktikai elemeket. Menet közben áttekintették az ókori harci taktika fejlődését a görög phalanx-tól Nagy Sándor taktikáin át a római manipulus-ig.
Egyéni és csoportos küzdelmek is voltak, úgymint pajzscsata (egymást tolják pajzzsal), valamint lándzsavívás (ez egyénileg, erre kialakított akadálypályán zajlik). 
A táborban felépített palánkvárban zoknibomba csatákat vívtak. 
A hetet lezáró végső harc egy zokni- és pajzscsata volt a szülőkkel, ahol fényes győzelmet arattak a gyerekek.
Életre szóló élményben  volt részünk!!!!!