Őszi zöldségkavalkád
szemléletformáló előadás
EFOP-1.8.5-17-2017-00210
Menő menza a Napraforgó Waldorf Iskolában
A nyers zöldségfogyasztás hazánkban elmaradt a szakmai ajánlásoktól. Ezért a mai szemléletformáló előadás keretén belül a nyers zöldségfogyasztás népszerűsítése, új ízek megismertetése volt a cél.
A 11-13 éves korosztály számára tartott előadás során ismertetésre került az őszi bőséges zöldségkínálat. Bár ezek az a zöldségek népszerű részét képezik a magyar konyhának, nyersen azonban ritkán fogyasztjuk őket. Ha mégis, akkor azt valamilyen kevésbé egészséges öntettel tesszük. Az előadás és a kóstoló célja az volt, hogy megmutassa a gyerekeknek, hogy nyers, szezonzöldségekből milyen változatos salátákat lehet készíteni.
Ez a korosztály már aktívan rész vehet az ételkészítésben, ezért az elő- és elkészítést a gyerekek maguk végezték. A saláta alapját a vörös káposzta adta, amit sárgarépával és almával színesítettünk. Mindhárom alapanyag rostban és vitaminokban igen gazdag, könnyen és olcsón beszerezhető hazai nyersanyag.
Az öntetet extra szűz olivaolajból és tokaji vörösborecetből készítettük. Ez egy egészséges és ízletes alternatívája a bolti önteteknek. Tálaláskor aprított mogyoróval szórtuk meg a kész salátánkat.
A gyerekek aktívan részt vettek az előadásban, maguk is rengeteg ötletet adtak különféle szezonális salátákhoz.
PÁLYÁZATOK, PROJEKTEK: ••••►