Mi az élet? – szemezgetés 6. osztályosaink fogalmazásaiból:

„Az élet mindenkinek mást jelent (…) Az az ember, aki mindig boldog, kiegyensúlyozott, nem idegeskedik, az tudja igazán élni az életét. Azért élünk, hogy kitűzzünk magunk elé egy célt és valóra váltsuk az álmainkat és teljesítsük vágyainkat. De ugyanígy van a növényeknél és az állatoknál. Mindenkinek van egy feladata, amit teljesítenünk kell és az élet lehetőséget ad erre. Az életbe beletartozik a Nap, a víz, a Föld, ezek nélkül nem lenne élet. Az élet a legcsodálatosabb és legszebb rejtély a Földön, amit egy nap meg szeretnék érteni. Az életnél különlegesebb és szebb dolog nincsen!”

„Az élet a legjobb tanár. Az élet általában nem beszél hozzád. Csak lökdös ide-oda. Minden lökéssel azt hozza a tudomásodra, hogy „ébredj fel!”. Mert valamit meg akarok tanítani neked. Az élet értelme nem puszta létezés és túlélés, hanem a haladás, a felemelkedés és elérni az álmainkat. A problémák azért ismétlődnek, mert amikor előtűnnek, folyton gondolkozunk a dolgon, és így belekapaszkodunk, ahelyett, hogy elengednénk. (…)”

„Az élet a világon talán az egyik legnehezebben megfogható dolog. (…) Minden embernek van egy útja, amit végigjár, megszületünk és meghalunk. (…) Szerintem az élet úgy szép, hogy nem tudjuk, hogy mi vár ránk (…). Minden nap örülni kell az apró örömöknek, és meg kell becsülni azt, amit kaptunk az életből. Törekedni kell arra, hogy a szépet és jót észrevegyük, a rossz dolgokat pedig elfogadjuk, ha nem tudunk változtatni rajta. Tudni kell elfogadni, feltétel nélkül szeretni és megbocsájtani. (…) Örülnünk kell annak, hogy van kit szeretnünk, és hogy minket is viszontszeretnek.”

„Az élet egy csoda. Szinte érthetetlen, hogyan lesz egy picike magból például egy mamutfenyő, mitől lesz minden zebra szabályosan csíkos és hogyan fejlődik ki a kisbaba anyukája hasában.
Sokak szerint csak egyszer élünk, de van egy hit, miszerint többször is újjá születünk. (…) Az élet ajándék, ami tele van mindenféle jóval. Csak ki kell nyitni a szemünket és észrevenni a Világ szépségeit.”

„Szerintem az élet egy ajándék, egy áldás, amit ajándékba kaptunk. (…)”

„Az élet egy körforgás. (…) Aki teljes életet él, az megszületik, felnő, majd meghal. (…) ha egy élet megszűnik, egy másik elkezdődik. Az életnek vannak kérdései, amiket nem tudunk megválaszolni, de azt tudjuk, hogy az élet jó.”

„(…) Én azt hiszem, hogy az életet az Isten adta, hogy találjunk ki valami újat, valami jót. Az Isten próbára tesz minket, lehetőséget ad nekünk. Az élet egy csoda és egy ajándék. Csoda, mert a legkisebb és a legegyszerűbb egysejtű is tud élni. Ajándék azért, mert én nem kértem az életemet és mégis élek. Arra is gondolok sokat, hogy miért élek. Miért vagyok életben? (…) Még nem tudom, de keresem a választ. (…)”

„Az élet az a dolog, ami miatt most itt lehetek a többi élő között és örülhetek annak a rengeteg csodálatos dolognak, amit nem tudom, milyen erő és hogyan teremtett. (…)”

„(…) lesznek olyan pillanatok, mikor nincs értelme az életnek és olyanok is, amikor van és ez így fog menni az idők végezetéig (az élet nem mindig igazságos).”

„(…) Az emberek csak cseppek az igazi életben. Az élet egy véges dolog, amit addig használunk, amíg Isten úgy akarja. Ha egy élet leoltódik, egy új élet születik meg – ez az élet rendje.”

„Az emberi életben azt szeretem, hogy kiszámíthatatlan, ezért izgalmas. Az értelmét sokan próbálják megkeresni (…). Szerintem az, hogy nyomot hagyjak (…)”

„Az élet egy csoda. (…) Megszületünk, élünk, meghalunk. (…) Vigyázzunk rá, mert csak egy életünk van! (…) De ha eljön a halál, nem tehetünk semmit, vele kell mennünk. Mert mindig hagyja, hogy legalább egy kicsit éljünk. (…) Sokan félnek tőle, de egyszer úgyis eljön és akkor az élet megszakad. Ha az életjelenségek leállnak, távozunk a földről. (…)”

„(…) Még senki nem bizonyította be, hogy mi van a halál után! Esetleg egy másik élet? (…) Az életünkre vigyázzunk, mert meg kell becsülni, hogy élhetünk! Köszönöm mindenkinek, aki tehet róla! (…)”

„(…) Nagyon szerencsések a földön élő emberek, hogy élhetnek. Sok nehéz feladatuk is van, amiket meg kell oldani. Sok külső és belső fajdalom. Viszont rengeteg csodálatos dolog is történik velünk. (…)”

„(…) az életet élvezni kell, mert nem tart soká. (…) Ez egy ajándék, amit a földtől kapunk. (…) Köszönöm, hogy élhetek!”

„Számomra az élet nagyon fontos, mert ha elveszik, soha többé nem tudják visszaadni. (…) Az élet a születéssel kezdődik. (…) a halállal végződik. De az emberek erről is többféleképpen gondolkodnak. Vannak, akik úgy hiszik, hogy csak a test hal meg és a lélek a mennyországba megy. Mások hiszik, hogy a lélek valamikor egy új testben születik újjá. Sokan azon a  véleményen vannak, hogy a halottunk elporlad és bekerül az élet körforgásába. (…)  Az élet és a halál között történnek jó és rossz dolgok, de rajtunk áll, hogy melyikből lesz több. Az élet értelme, hogy megtaláld azt az utat, amiért a földön vagy.”

„(…) Minden élőlény megszületik, él és végül elpusztul. (…) Az életet érzed, hogy van, de mégsem tudod, mi. (…) mi a célja az életnek, talán az, hogy továbbvigyük, továbbadjuk. Egy viszont biztos, hogy a legszebb dolog a földön az élet és talán a legbonyolultabb is.”