TAVASZI ROPOGTATÓS
szemléletformáló előadás
EFOP-1.8.5-17.2017-00210
Menő menza a Napraforgó Waldorf Iskolában
A Föld Világnapjához kapcsolódóan a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságáról tartottunk előadást. Ezt ételkóstoló kísérte, amiben friss szezonális zöldségekből kaphattak ízelítőt a gyerekek. A nyers zöldségek mellett egy olajos magvakból és teljes kiőrlésű liszttel készített kekszet is kóstolhattak. Érdekességképpen pedig megismertettük és megkóstoltattuk velük az ehető búzakorpából készült tányért.
Beszélgettünk a különböző színű zöldségekről és gyümölcsökről. Arról, melyikben milyen vitamin található és az milyen hatással van a szervezetünkre. Évszakonként végigvettük a hazai gyümölcs- és zöldségkínálatot.
A Föld világnapjához csatlakozva és az iskola szellemiségét erősítve megbeszéltük a zöldségtermesztés (saját vegyszermentes zöldség) fontosságát.
A gyerekek kóstolhattak zsenge vajretket, friss sárgarépát és almát. Ezek kapcsán szó volt a rágás fontosságáról és a rostok szervezetben betöltött szerepéről.
A magkeksz szintén kapcsolódott a tavaszi ültetéshez. Hiszen a magból lesz a növény és a termés. Azonban ezek a magvak önmagukban vagy akár ételekben (kekszek, salátára szórásként, hidegen sajtolt olaj formájában) is jótékonyan hatnak szervezetünkben. A keksz a teljes kiőrlésű liszt mellett tartalmazott olíva-olajat, napraforgómagot, szezámmagot, lenmagot és mákot. Beszélgettünk a mag-vak egészségre gyakorolt hatásáról. A gyerekek megtapasztalhatták, hogy a nassolásra kiválóan alkalmasak a szeletelt zöldségek.
PÁLYÁZATOK, PROJEKTEK: ••••►