TÉLI ZÖLDSÉGEINK
ismeretterjesztő előadás
EFOP-1.8.5-17-2017-00210
Menő menza a Napraforgó Waldorf Iskolában
A mai nap során a 11-12 éves korosztály számára szerveztünk interaktív szemléletformáló előadást.
A szezonalitás fontos szerepet játszik az iskola életében. A téli zöldségfogyasztás általában a legtöbb családban problémát okoz. Ezért előadás keretében ismerkedtünk a téli szezon zöldségeivel. Végigvettük az ősszel betakarított és télen is elérhető legjellemzőbb zöldségeket. Megbeszéltük, hogy ezek a zöldségek mely vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok. Az előadás során szó volt
a zöldségfogyasztás fontosságáról, a megfelelő rostbevitel egészségre gyakorolt hatásáról. Beszéltünk a mirelit zöldségek kapcsán felmerülő tévhitekről.
A zöldségeket az alapján is csoportosítottuk, hogy mely részét fogyasztjuk, és azt milyen formában tesszük.
Az előadást ételkészítéssel tettük emlékezetesebbé. Készítettünk egy narancsos kínai kel salátát. Ezzel a változatos zöldségfogyasztást szemléltettük, illetve bemutattuk a tél egyik legjellemzőbb zöldségének, a káposztának egy új elkészítési formáját. Ezen kívül készült még egy szedres házi joghurt is, amivel egy egészséges kisétkezést valósítottunk meg.
Az előadás célja a szezonális, nyers zöldségfogyasztás népszerűsítése volt.
PÁLYÁZATOK, PROJEKTEK: ••••►