LÉLEKzetFÁK


NŐJENEK A FÁK AZ ÉGIG, LÉLEKTŐL LÉLEKIG!


 

BEMUTATKOZUNK

Fák, Fény, Föld… Emberiség. Mind EGY, s nem mindegy, hogyan veszünk részt, hogyan vállalunk felelősséget Önmagunkért, cselekedeteinkért.
Az elmúlt hónapokban az iskolai ÖKO/pályázati csoport lelkes, tenni akaró szülőkkel és önkéntesekkel egy egyre bővülő körben ápolta, növelte, érlelte a gondolatot, hogy szeretnénk egy hosszú távú, közösségen túlmutató faültetési programot megvalósítani és hagyománnyá tenni az iskolában. Így jött létre a LÉLEKzetFÁK projektünk.

A LÉLEKzetFÁK 1. ELÜLTETETT FÁJA (2017.03.27.)

A LÉLEKzetFÁK első elültetett fája a legnagyobbaktól a legkisebbeknek érkezett. A 8. osztállyal lélekben is készültünk erre a napra, a faültetést valamiféle ünnepnappá szerettük volna emelni, olyan elemekkel akartuk gazdagítani, amit csak mi, waldorfosok tudunk adni.

Mentés

LÉGZÉS, LÉLEK, RITMUS, JELENLÉT

A Waldorf-pedagógiában és -emberszemléletben meghatározó jelentősége van a helyes ritmusnak, a gyerek életkori sajátosságaival, testével, lelkével, szellemével, az őt körülvevő világgal, a természettel való harmonikus „együttlélegzésnek”.

A LÉLEKzetFÁK 2. ELÜLTETETT FÁJA (2017.04.04.)

Egy esőmentes tavaszi napon a Siketek Óvodájában a 8.-os gyerekek egy mesét jeleltek el, és egy LÉLEKzetFÁT ültettek el. Megható és csodálatos volt minden perc, amit a csillogó szemű apróságokkal töltöttünk el. A mesék és a csend világa között, reméljük, mi is hidat és "mesét" teremtettünk, bebizonyítva, hogy a híd mi mindannyian magunk vagyunk és lehetünk a két világ között.

Mentés

A LÉLEKzetFÁK 3. ELÜLTETETT FÁJA (2017.04.18.)

Ezen a héten a Ciróka családi Napközit ajándékoztuk meg egy LÉLEKzetFáVAL. A kis barkafa nem terebélyes lombjáról, vastag törzséről lesz emlékezetes, hanem arról a meséről, amit néhány hajdúszoboszlói család szőtt azért, hogy gyermekeik méltó helyen tölthessék hétköznapjaikat. Legyen ez a fa sokak számára útjelző is!

Mentés

A LÉLEKzetFÁK 4. ELÜLTETETT FÁJA (2017.04.22.)

A Szent György-napi vásár alkalmából az iskolában kerítettünk sort a 4. LÉLEKzetFA elültetésére a középső épület előtti kertrészen. Segítségünkre voltak a 8.osztályosok, Ildikó, Imre, valamint a nagy körben jelenlévő érdeklődőknek is lehetőségük volt hozzájárulni egy-egy lapátnyi földdel a fa elültetéséhez.

A FIÚ, AKI FÁKAT ÜLTET

AZ ÉV EMBERE EURÓPÁBAN 2015-BEN

Felix Finkbeiner sok millió fa ültetésével küzd bolygónk megmentéséért. A Reader’sDigest neki adományozta a huszadik Az év embere Európában díjat, így ő lett a legfiatalabb tagja annak a különleges társaságnak, amely azért tevékenykedik, hogy jobb hely legyen a világ.

A LÉLEKzetFÁK 5. ELÜLTETETT FÁJA (2017.04.30.)

Az 5. LÉLEKzetFA elültetésére Simán került sor, melyet az 1. osztályos gyermekek és szüleik osztálykirándulásuk során,
egy falatnyi földben helyeztek el.

A LÉLEKzetFÁK 6. ELÜLTETETT FÁJA (2017.05.01.)

Az 6. LÉLEKzetFA elültetése az iskola zöld vonulatát erősítő Bocskorszíj Társasághoz kötődik, melyet a szögligeti kiránduláson néhány család részvételével a vár közelében helyeztek a földbe.

A LÉLEKzetFÁK 7. ELÜLTETETT FÁJA (2017.05.10.)

„A világba nézek, melyben ragyog a napfény..."ezzel az áldással kezdődött a 7. faültetési „ceremónia" a debreceni Gyengénlátók Otthonában, mely tényleg több volt, mint egy fa elültetése… Igazi ünnep.

A LÉLEKzetFÁK 8. ELÜLTETETT FÁJA (2017.05.20.)

Hogy össze tud hozni embereket egy apró növevény? Nem csak a gyerekekért folyó gondoskodás, a velük való játék, nem csak az összekapaszkodó kezek képeztek hidat a kört alkotó szülők és gyerekek között, hanem kis fánk lélegzete, az együtt LÉLEKzés is összekapcsolt bennünket .

MÉSZÁROS MÁTÉ: ÉLET FA

Táplál egy magocskát 
Mely kikel s virágzik 
Növeszt bokrot vagy fát 
Csak a víz hiányzik...

 

A LÉLEKzetFÁK 9. ELÜLTETETT FÁJA (2017.10.17.)

A LÉLEKzetFÁK 9. fájának elültetése az Agrár Egyetem kertjében, sok érzékszervünk kapujának kinyílásával történt: a sokat használatos szemet néha bezártuk, hogy kiélezzük a többit.
Millió kincset találtunk, s annyi mindenre rácsodálkoztunk!

Mentés

A LÉLEKzetFÁK 10. ELÜLTETETT FÁJA (2017.11.08.)

A LÉLEKzetFÁK kezdeményezésünk keretében egy rózsaszín virágú vadgesztenye-csemete elültetésében vehettünk részt. Segítőnktől – sok más hasznos dolog mellett – megtudtuk, hogyan iszapoljuk be az ültetőgödröt; hová kell szúrni a karót, hogyan tartsuk a kis fát az uralkodó széliránnyal szemben.

Mentés

A LÉLEKzetFÁK 11. ELÜLTETETT FÁJA (2017.11.10.)

Állt egy karcsú nyírfácska a réten, és aztán útra kelt a csemete, hogy a Napraforgó iskolásai körében állhasson. Sütött a nap, esett az eső és csak várt. Nem hiába! Szent Márton köpenye villant meg, és hipp-hopp meghozta a segítséget...

Mentés