“Fák, Fény, Föld… Emberiség. Mind EGY, s nem mindegy, hogyan veszünk részt, hogyan vállalunk felelősséget Önmagunkért, cselekedeteinkért. Hónapok óta gyűlt bennem, hogy nincs ez így jól, fogynak a Fák, eltűnnek az Erdők. Bosszankodtam, beszéltem erről, s egy nap feltettem magamnak a kérdést: És Én? Én hány fát ültettem, hogy legyen levegő, zöld, hogy együtt tudjunk lélegezni a Fákkal? Így született a LÉLEKzetFÁK gondolata. Nem elírás, a Fák élőlények, lelkük van, és a magyar nyelv csodája megengedi a lélekzet-lélegzet szavunk játékát. Hálás vagyok a Természetnek, a Fáknak a tiszta oxigénért, a szépségükért, a gyógyításukért.
Sokaknak meséltem a LÉLEKzetFÁKRÓL… és sokakat megérintett.
Ezüstlevelű hársfa – ő lett az első a sorban, és szívből remélem, hogy sok-sok követi még, s mindegyiket a szeretet ülteti el. Az egymás iránti szeretet, a Fák iránti szeretet, a Föld iránti szeretet.

Ültess fát születésnapi ajándéknak,
ültess fát csak úgy,
ültess fát egy barátság örömére!
Nőjenek a Fák az Égig, lélektől lélekig!”

Hegedűs Ilona
ötletgazda

 

21 ÉV 21 FA

„Mikor a Föld szíve tartást ad a fának,
álmot ad a rügynek, hitet a virágnak,
óvó kérget törzsnek, erőt a gyökérnek,
– szerelme hűségét üzeni az Égnek.”
(Körmendi Gitta: Ég és Föld) 

A 2016/17-es tanévben az iskola ÖKO/pályázati csoportja lelkes, tenni akaró szülőkkel és önkéntesekkel egy egyre bővülő körben ápolta, növelte, érlelte a gondolatot, hogy az iskola 21. évfordulóját 21 fa elültetésével tegye méltóvá. Ezt a folyamatot szeretnénk egy hosszú távú, közösségen túlmutató faültetési programmá növelni és hagyománnyá tenni az iskolában.
A lélek, a légzés és a fák LÉLEKzetFÁKká kapcsolódtak össze bennünk, ötletről ötletre léptünk előre a közös gondolkodásban, saját logó alakult, a vásárra elkészül a gyerekek művészi munkáival színesített lélekfa-naptár, pályázati anyagot állítottunk össze, jövő héten a nyolcadikosok már fát ültetnek a Waldorf-óvodában, a Szent György-napi vásáron pedig iskolai faültetésre is sor kerül majd.
Az elkövetkező hetekben rendszeresen jelentkezünk majd a témához kapcsolódó írásokkal, művészi munkákkal, szakértő szülőknek köszönhetően szakmai anyagokkal.
A csoporthoz bárki csatlakozhat, örömmel fogadjuk a részvételi szándékot, a javaslatokat, felajánlásokat és természetesen szívesen látunk minden további ötletet, ami faültetési helyszínként felmerül Bennetek.

LÉLEKzetFÁK faültetési projekt   ••••►