A Nyíregyházi Kosárközösség alapítói, munkatársai egy kisebb csapat meghívására a bevásárló közösség alakítás ismereteinek átadásának szándékával látogatták meg iskolánkat. Ezt az alkalmat azért szerveztük, hogy – mi, akikben ébredezik egy debreceni, Napraforgó-kosárközösség szándéka –, ismereteket szerezzünk és általuk bátorságot gyűjtsünk a megalakításhoz.
A gazdasági, jogi és szellemi háttérrel ismertettek meg bennünket a vendégeink, Palicz Ildikó, Zalatnay László és két fiatal, akik aktív munkásai, tagjai a Nyíregyházi Kosárközösségnek.
Hogy miért lehet fontos egy oktatási intézményt fenntartó és működtető közösségnek az élelmiszer termelés-elosztási rövid lánc saját köreikből kiinduló megszervezése, erre a kérdésre több válasz is adható.
– Egy Waldorf-közösség már eleve gyakorol egy önszerveződési formában a Waldorf-pedagógiát biztosító iskola működtetésben, így az általuk létrehozott új társadalmi formában való tevékenykedés számukra napi gyakorlat.
– Gyermekeik egészséges fejlődéséhez szükséges minőségi élelmiszer ebben az esetben nem csak az egyén, hanem egy közösség érdeke is, így a szerveződés hatékonysága egy közösség által magasabb fokra lép.
– A szülők által képviselt minta alapján a gyermekek közegében tartani az új típusú ember cselekvő mintáját.
– A jelen világhelyzetben a rövid ellátású láncok, helyi termékek és piacok, vásárlók (akik mind mi lehetünk) biztonsága is nagyon fontos szempont.
– A helyben tartott pénz az egymásért való lét felelősségét is hordozza. 
És végül szeretnénk idetenni a gondolatot, amely a kosárközösség alapításhoz és mindenkori cselekedeteink, munkák jelentőségét fényesítheti fel.