A múlt hetet Potzdamban és Berlinben tölthette a 9. osztály a játszóterünket építő Montessori-osztály meghívására. A gyerekek német társaiknál lakhattak, így kivételesen intenzív kulturális és nyelvi fürdőben vehettek részt. Óriási élmény volt, élménypedagógia a javából, tapasztalás, megfigyelés, bevonódás.
A tanulmányi kirándulás egyik fő témáját a német történelem II. világháború utáni szakaszának tanulmányozása adta (NDK-NSZK, a Fal története Berlinben, újraegyesítés) a korszak emlékeit bemutató múzeumi foglalkozások, városi tematikus séták szervezésével. Itt alkalom nyílott arra is, hogy magyar történelmi párhuzamokat keressünk az adott témákban.

Másik életre szóló élményünket a berlini klímamenet jelentette, 25 ezer diákkal, fiatallal együtt hallgathattuk meg Greta Thunberg beszédét március 29-én a Brandenburgi Kapunál.
Egy CSOPORTKÉPet láthattok Berlinből, az Alexandreplatz közeléből „stílusos szoborháttérrel”. Májusban mi várjuk német vendéglátóinkat. Már megkezdődött a visszaszámlálás!