E heti kihívásunk a denevérekhez kötődik. Keress olyan fát az iskolaudvaron, ahová elhelyezhetjük az ajándékba kapott denevérlakot!

Miért?
Április 19-én újra vendégünk volt Váradi Zoltán, a Természettár vezetője. Ezúttal a denevérvédelemről, a denevérekről beszélt. Elmondta, hogy zavartalan nappali pihenőhelyek kialakításával is segíthetjük őket.
Általában barlangokban; házak, templomok padlásán; öreg, odvas fákban, városokban, más nem lévén gyakran panelházak burkolati réseiben találnak nyugalmas helyet maguknak ezek a repülő emlősök. Egy-egy denevérpihenő kihelyezése nagy segítséget jelenthet számukra városi környezetben.
Ezt a lapos, alul nyitott fadobozt egyenes törzsű magas fák törzsére helyezik el. A belső lapokon kis lécek nyújtanak kapaszkodási lehetőséget a denevéreknek. Tetejét felnyithatóra is tervezhetik. Ez megkönnyíti a kutatók munkáját, mikor állományfelmérést végeznek.

+ 1 kihívás
Sétálj a Nagyerdőn, s keress nagyobb, többrekeszes változatú denevérlakokat a fák törzsén!

Tudtad?
A panelházak újraszigetelése előtt a nemzeti parkok szakemberei eltávolítják a rések közül a denevéreket.
A dolmányos varjak túlzott elszaporodása a denevérekre is hatással van. Szakemberek megfigyelték, mikor dolmányos varjak csoportja vadászott denevérekre Debrecenben a Nagyerdőn, a Békás-tónál.

Jó keresgélést! Javaslataitokat Judit néni várja a héten!
Nála nézhetitek meg azt a denevérszárnyat is, amit a hátsó udvaron talált a 3. osztály!

Zöld üdvözlettel: a Bocskorszíj Társaság

Letoltheto PDF    ZÖLD KIHÍVÁSOK  2017/18-28DENEVÉREK

TOVÁBBI ZÖLD KIHÍVÁSOK   ••••►