Ismerj meg, támogass egy új természetvédelmi jeles nap kezdeményezést!
Legyen március 10. a Beporzók napja!

Miért?
„Európában mintegy 250 termesztett növényfajt tartanak számon, ezek kétharmada rovarbeporzású. A mindennapi ételünk mintegy harmadához kellenek a beporzók.
Az elmúlt években méhek tömege tűnt el a Föld színéről. Lényegesen kisebb ott a terméshozam, ahol a vadon élő beporzó rovarok is megfogyatkoztak, a házi méh nem pótolja őket.
Segíts, hogy életre hívhassuk a Beporzók napját (március 10.)! Ha szeretsz kirándulni, ha az ablakodban szokott virágcserép lenni, ha szereted a gyümölcsöt, a mézet, ha van egyetlen gyümölcsfa is a környezetedben, akkor úgy érezheted, érted is van ez a mozgalom. Hívjuk fel mindenki figyelmét a természet szépségére, bonyolultságára, összefüggéseire, és kérjük, segítsenek megőrizni ezt a csodát önmagáért is, magunkért is.
Tanulhatunk, taníthatunk, készíthetünk rovartanyát („darázsgarázs”, „rovarszálló”, „méhecskehotel”), kialakíthatunk sokféle rovarbarát kertet, tarthatunk rendhagyó tanórát, projektnapot.

Javaslatok az együttműködés formáira
 A Beporzók napja (március 10.) egy tervezett, új természetvédelmi jeles nap. Önkéntesek ötlete, lelkesedése próbálja életre hívni. Ha szeretnél hozzájárulni, az alábbiak között választhatsz magadnak megfelelő magatartást, és feltöltheted tevékenységgel.
Szimpatizáns, aki nem legyint, hanem meghallja, meg akarja érteni a felhívást;
Pártoló, aki például úgy érzi, hogy tenne is valamit, ha talál magának megfelelő feladatot;
Résztvevő, aki például segíti a beporzásban legfontosabb rovarvilág teljességének fennmaradását, aminek sokféle módja van: virágok ültetése, rovartanyák létesítése, vadvirágok kímélése, témanapok tartása;
Szervező, aki például a saját köreiben próbálja mozgósítani az embereket, kitalál kapcsolódó programokat.

Ha értesítesz minket szándékaidról, igyekszünk nyilvánosságot adni nekik. beporzoknapja@gmail.com
Ha jó példát mutatsz, remélhetően lesznek követőid.”
Forrás: http://greenfo.hu/hirek/2018/01/27/legyen-marcius-10-a-beporzok-napja

+ 1 kihívás
A kezdeményezéshez kapcsolódóan iskolánk előadást szervez a beporzókról. Gyere el te is az előadásra! Időpont: március 14.

Zöld üdvözlettel: a Bocskorszíj Társaság

Letoltheto PDF    ZÖLD KIHÍVÁSOK  2017/18-23BEPORZÓK NAPJA

TOVÁBBI ZÖLD KIHÍVÁSOK   ••••►