Kedves Waldorf Pedagógusok, Szülők, Diákok, Közösségek!

Az első Waldorf-iskola 1919-ben indult el Stuttgartban és az elmúlt 100 év tiszteletére a  2019. szeptember 19-ig tartó időszakot egy eseménysorozattal ünnepeljük szerte a világban. Ez a Waldorf 100 projekt.
Az eseménysorozat célkitűzése, hogy mind nemzetközi, mind világszerte helyi szinteken induljanak el olyan kezdeményezések, projektek, amelyek hozzájárulhatnak a Waldorf-pedagógia impulzusának megújításához. Ez lehet kis vagy nagy, egyszerű vagy komplex projekt. Szolgálhatja értékeink megjelenítését, irányulhat a közösség, az emberi kapcsolatok erősítésére vagy a természeti környezet érdekeinek védelmére. Nincsenek elvárások, előírások, a lényeg, hogy belülről, ebből az impulzusból fakadjon.
Az intézmények, közösségek által indított nagyobb projekteken kívül az egyéni szinten végzett szellemi munka, a mindennapok gyakorlatának tudatos megélése, az önfejlesztés is nagy hatást gyakorolhat az impulzus megújítására.
Hazánkban számos intézményben kapcsolódtak már nagyobb hazai vagy nemzetközi projektekhez. Talán a Ti intézményetekben is küldtek a diákok képeslapokat külföldi iskolákba és kaptak is a világ minden tájáról színes üzeneteket. Számos iskola csatlakozott a “méhmegfigyelési projekthez”. Országos szinten a Waldor-kerettanterv és pedagógia magyarországi gyakorlatának megújítása sem véletlenül esik ebbe az időszakba, ugyanúgy, mint az antropozófia és a Waldorf-pedagógia megjelenése a Műcsarnok “Rejtett történetek” kiállításában.
Szeretnénk bátorítani Benneteket, hogy indítsatok a környezetetekben bármilyen programot, mely csatlakozik a témához, és ezeket küldjétek meg nekünk a waldorf100@waldorf.hu címre.
Célunk ezeknek a megvalósult ötleteknek az összegyűjtése, hogy azokat megoszthassuk egymással, ezzel erősítve az összetartást a magyar Waldorf-intézmények között, megmutatva, hogy sem itthon, sem a világban nem vagyunk egyedül.
Fontos tehát, hogy ez nem elsősorban a pedagógusok projektje: tanárok, szülők, diákok együtt dolgoznak közös projekteken, közösségépítésen. Akkor lehet sikeres a Waldorf 100 Magyarországon, akkor éri el célját, ha minél több gyermek, szülő és tanár dolgozik ezen együtt.

A Ti gondolataitokat, ötleteiteket, az általatok tervezett és megvalósított projekteket várja a Magyar Waldorf Szövetség nevében:
Skarka Cili, skarka.cecilia@waldorf.hu és Domokos Márti, domokos.marta@waldorf.hu

Segítségképpen megemlítünk néhány projektet Európából, hangsúlyozottan azzal a céllal, hogy inspirációt, ötletet lehessen belőlük meríteni:

 • a Waldorf-olimpia Waldorf100 köntösben (rengeteg ország)
 • zenei előadások körútja (pl. Oroszország, Ukrajna)
 • Waldorf-sárkányhajó (Németország)
 • sárkányeregetés ugyanazon a napon több iskolában (Finnország)
 • rengeteg nyitott nap, “külsős” események (Dánia)
 • antropozófiai társaság roadshow-ja (Dánia)
 • rengeteg Waldorf témájú könyv kiadása egyszerre, szeptemberben (Hollandia)
 • közös dal tanulása minden iskolában (Belgium)
 • minden osztály találkozik a párhuzamos osztályaival (Belgium, Észtország)
 • az első Waldorf-kerettanterv megírása (Dánia, Litvánia)
 • ezeken kívül rengeteg film, konferencia, Waldorf bemutatkozás, és még lehetne sorolni.

Mint láthatjátok, nincsenek határok!