A következő tanévben a debreceni Waldorf-iskola is csatlakozik ahhoz a nemzetközi Waldorf-kezdeményezéshez, amelynek lényegét a Waldorf Ház és a Szövetség segítségével ismerhetitek meg, és amelynek részleteiről még sokat fogunk beszélni a közösségi fórumokon és a gyerekekkel is:

A Magyar Waldorf Szövetség tagja a Waldorf-pedagógia megszületésének közelgő 100. évfordulója alkalmából létrejött Waldorf 2019 e.V. nemzetközi szervezetnek, melynek az egyik kiemelt ajánlása, hogy a Waldorf-pedagógia impulzusának megújítása érdekében a Waldorf-intézmények világszerte kezdjenek bele olyan, a természettel kapcsolatos projektekbe, mint például a méhek tanulmányozása.
A Waldorf 2019 e.V. nemzetközi szervezet a Waldorf-pedagógia megszületésének és fennállásának jubileumi évfordulójára jött létre azzal a céllal, hogy a Waldorf-pedagógiát és a hozzá tartozó társtudományokat éltető impulzusokat megújítsa. Nekik is, a világ minden Waldorf-iskolájának és nekünk is az a célunk, hogy a méhek rohamosan romló helyzetét megállítsuk, s hogy a méhekkel való foglalkozást az egészséges és fenntartható tartás felé fordítsuk.
Éppen ezért szeretnénk az ország valamennyi Waldorf-iskolájába bemutató méhészetet, egy- egy vizsgálóládát létrehozni, ahol a gyerekek megismerkedhetnek a méhészkedéssel.
A méhek és a gyerekek kapcsolata élő lenne, ahol papír vagy képernyő helyett testközelből, ugyanakkor biztonságosan tanulhatnak arról, hogy mi a különféle sejtek szerepe egy méhcsaládban, milyenek a gyűjtés és raktározás módjai, hogyan nevelődik ki a méhkirálynő és milyen is a méhek tánca.
A vizsgálódobozok létrehozásával egy új kutatási terület nyílna meg a gyerekek, a pedagógusok és a méhészek előtt. Mindeközben pedig az ilyen típusú méhészet segít megőrizni a méhek egészségét, fejleszti az ellenálló képességüket, hiszen természetük szerinti módon nevelkednek, élnek.
A projektben Waldorf-óvodák is részt vesznek. (Waldorf Ház)

A tavaly ősszel meghirdetett „Adjuk össze” adománygyűjtő programban a „Zümm-zümm” néven indított kampány kiemelkedően sikeresnek bizonyult, hiszen az egyéni adományozóknak és a MagNet Bank hozzájárulásának köszönhetően a költségek levonása után a Szövetség több mint 700.000 Ft támogatáshoz jutott.
A befolyt összegből a Waldorf-intézmények felé kiírt pályázaton iskolánk 70.000 forint támogatásban részesült!
Az összegből a következő tanévben megvalósítandó iskolai méhprojektet támogatjuk.