“Polak, Węgier, dwa bratanki
I do szabli, i do szklanki
Oba zuchy, oba żwawi
Niech im Pan Bóg błogosławi.”

“Lengyel-magyar két jó barát,
Együtt harcol s issza borát,
Vitéz s bátor mindkettője,
Áldás szálljon mindkettőre.”

A Wacław Felczak Alapítvány a hagyományos magyar–lengyel barátság további elmélyítését tűzte ki célul. Jóvoltukból a 9. osztályosok négy csodálatos napot tölthettek Lengyelországban. Történelmi, művészet- és művelődéstörténeti célú tanulmányi kirándulást szerveztünk. De persze a táj, az ételek, az emberek is mély és örömteli tapasztalást hoztak.
Wieliczka sóbányájában pedig mi tudtunk művészi élményt adni a látogatóknak, mikor megmutattak néhány lépést a báli táncukból.
Tarnowban, Krakkóban és Zakopanéban jártunk. Tarnowban Bem József nyomait kutattuk. Jó volt Krakkóban a történelmi épületek között sétálni, de mivel a kirándulás az első történelem epochánkhoz kapcsolódott a XX. századi emlékekre, kifejezetten Oskar Schindler életútjának krakkói helyszíneire is kíváncsiak voltunk.
Krakkó még téli díszkivilágításának pompájával fogadott minket, s mivel néhány száz méterre laktunk a főtértől teljes egészében meg tudtuk élni a város télen is erős lüktetését.
Mindannyiunk egyöntetű véleménye volt, hogy Lengyelország gyönyörű, s még többször is el szeretnénk ide látogatni. Nekünk mostantól már egész biztosan többet jelent március 23., ami a lengyel-magyar barátság napja. Ezúton is köszönet az alapítványnak, amiért lehetővé tették ezt számunkra!

Varga Ildikó
Iskolaképviselő

Facebook:  https://www.facebook.com/felczakalapitvany/
Instagram: @felczak_alapitvany   #hellopolska tagek

SZAKMAI BESZÁMOLÓ   ••••►