Makoldi Sándor festőművész és szellemi körének kortárs népművészeti alkotásaiból Újraírt népművészet című kiállítással a Belvárosi Közösségi Ház tisztelegni kívánt személyisége, példátlan nagyságrendű szellemi teljesítménye és alkotóművészete előtt.
A kiállításon szereplő alkotások kortárs népművészeti remekek: egy részük Makoldi Sándor által át- és újraírt lelkes népművészeti tárgyak, más részük olyan mesterek, képzőművészek és népművészek darabjai, akik Makoldi Sándor hatására fordultak a magyar népművészet felé és
önálló, vagy éppen a Mester által tervezett munkákkal jelentkeztek a különleges tárlatra.
(debrecenimuvkozpont.hu | 2018.01.)    ••••►  

4. osztályos tanulóink beszámolói a kiállításról:

“…[a kiállítást] Makoldi Sándor emlékére készítették. A kiállítás az Újraírt népművészet nevet kapta. Sok festmény lógott a falon. Pár hímzéssel díszített párna volt kiakasztva. Rengeteg különleges motívumokkal díszített tárgy volt látható.”
“…ellátogattunk az újraírt népművészeti kiállításra. Ott láttunk gyönyörű festményeket és hímzéseket. Voltak még írott mézeskalácsok. Láthattunk szép bútorokat. Nagyon látványosak voltak a kidíszített tányérok. Nekem az egyik falikép tetszett a legjobban.”

“Nekem a kiállításon a hímzéssel díszített párnák tetszettek a legjobban. A terem közepén kicsi képek voltak a földön, amikből első látásra egy csomó a kedvencemmé vált. Egy üvegszekrényben szép mézeskalácsokat és tojásokat lehetett megfigyelni. (…) Nagyon örülnék, ha még lehetne alkalmam oda elmenni.”
“A Makoldi Sándor emlékére állított kiállítást néztük meg az osztállyal. Sok festményt, hímzett párnákat, vas asztaldíszeket és asztalokat láttunk. A nemezelt párnákból és szőnyegekből az egyiken egy madár volt. A legtöbb képen látszott, hogy kézzel van festve. Egy egész kazettás mennyezetet is láttam. Legjobban a Csodaszarvas tányér tetszett.”
“(…) Rengeteg minden volt, például gyönyörű keresztszemes hímzéses párnák. (…) A székek mintásak voltak. Sokat gyönyörködtünk Makoldi Sándor és tanítványai munkáiban.”
“…népművészeti tárgyak voltak kitéve. Voltak festmények, keresztszemes hímzések, nemezek és faragott tárgyak. Nekem legjobban egy festmény és egy hímzés tetszett. A hímzésen lila pávák voltak, a festményen pedig szinte minden. (…)”
“(…) Nekem legjobban az a festmény tetszett, amelynek a címe az, hogy Mit csinálsz ember?. De a mézes kalácsok és a keresztszemes hímzéses párnák is tetszettek. De a legjobban ezek közül a nemezelt párnák…, a legeslegszebb egy kis faragott tükör volt.”
“Elmentünk egyszer az osztállyal a Debreceni Művelődési Központba. Ott kézzel készített hímzést, képet, faragást, mézes kalácsot láttunk. Ezeket Makoldi Sándor készítette, aki 2017-ben eltávozott. Ezért tiszteletére készítettek kiállítást. A gyönyörű munkák csak tündököltek a teremben.”
“A kiállításon volt keresztszemes hímzés, találhattunk festményeket is. Nekem ez egy örök életre szólt. De legjobban a székek és az asztalok tetszettek. kedvenc részem a gyertyatartó. Mi is csinálunk keresztszemes hímzést.”
“(..) Sok szép festményt láttunk, voltak még nemezelt és hímzett párnák. A bácsi azt mondta, hogy a képek különösek. Érdemes közelről megtekinteni őket.  (…)”

A kiállítást iskolánk több osztálya is meglátogatta:    ••••►