Kedves Művészetszerető Barátunk!

2018. november 21-én (szerdán), 16.30 órakor nyílik a MaGeRő. Makoldi Sándor hatása kortárs alkotókra c. kiállítás a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Galériájában (Kossuth u. 1.), melyre ezúton tisztelettel meghívunk családtagjaiddal, barátaiddal együtt.
A megjelenteket MAZSU JÁNOS,  Debrecen MJV Közgyűlés Kulturális Bizottsága és a Debreceni Értéktár Bizottság elnöke köszönti.
A tárlatot VETRÓ MIHÁLY nemezműves, a Népművészet Ifjú Mestere nyitja meg.

Közreműködik:
JUHÁSZ ERIKA – népdal,  GYŐRI VIRÁG – hegedű, BÁRDOSI ILDIKÓ – népdal, MOLNÁR MIKLÓS – hegedű, TOLDI ÉVA – ütőhangszerek, GALÁNFI ANDRÁS Kossuth-díjas, a Népművészet Mestere, előadóművész.

A kiállítás-megnyitó rendhagyó könyvbemutatóval kezdődik, ahol Szénási Miklós mutatja be Horvát István: Jászok c. 1829-ben megjelent művének betűhív kiadását. A szöveget gondozta, a jegyzeteket írta: dr. Végvári József.  

  1. január 4-én 17 órakor vetítjük Mudry Péter Az égigérő fénykápolna c. filmjét.

A kiállítás és a film kapcsán tárlatzáró beszélgetést szervezünk január 10-én 17.30-tól!

A kiállítás megtekinthető 2019. január 10-ig, hétköznapokon 10-18 óráig.

MaGeRő címmel Makoldi Sándor, barátai, tanítványai és tisztelői képző-, ipar és fotóművészeti alkotásaiból rendezünk kiállítást, mely Makoldi Sándor művészetének, működésének tágabb szellemi környezetét, hatását mutatja be. A debreceni MAG csoport alkotói köre képezi a kiállítók zömét, mely több alkalommal is bemutatkozott már Debrecenben, legutóbb 2014-ben.

 A tárlat nem csupán alkotók tisztelgő csoportosulását kívánja láttatni, hanem érzékeltetni szeretné azt a szellemiséget, mely Makoldi Sándor művészetén is átsugárzott: ez a magyar szerves gondolkodás és műveltség, mely a legkülönbözőbb területeken tevékenykedő kiállítókat összeköti, olyanokat is, akik nem csak az alkotóművészet különféle ágait művelik. Így tartozhat e tágabb szellemi körbe dr. Végvári József szerves nyelvészeti munkássága és ezért képezhetik részét a tárlatnak Vojtkó Ferenc szerves műveltségi örökségünket megjelenítő filmalkotásai is. Ennek mentén kapcsolódik kiállításunkhoz a Láposi Terka vezette Játszószínházi műhelyben született bábokból, díszletelemekből válogató tárlat („Szép kerekek forogjatok” avagy meséljem-e?) a Vojtina Bábszínházban.   

A számos műfajágazatot, ill. alkotói területet felvonultató kiállítás legfőbb tanulsága, hogy Makoldi Sándor hatása tágabb környezetére nem közvetlen, hiszen nem formai, vagy stiláris rokonság köti össze a MaGeRő résztvevőit. A hatás a személyes példából, a közös szemléletmódból és örökségből, valamint az erkölcsi alapállásból fakad. 

Tisztelettel:  Gyöngy Péter

(dehir.hu | 2018.11.15.)    ••••►