Ebben az évben az osztállyal elutaztunk Létavértesre. Bő fél órába telt az út.
7 jurtát lehetett találni, ebből mi négyet használtunk (…). Amikor odaértünk az első nap, finom ebéddel vártak minket. Megjegyzem, nagyon finoman főztek. (…) sok program várt minket: lovaglás, még az öntözőrendszert is bekapcsoltuk. Íjat készítettünk, a múzeumba is benéztünk. Az első nap karkötőt és dobot készítettünk, még tarsolyt is csináltunk. (…) Ez a három nap a lehető legjobban sikerült.

(…) Jurtákban aludtunk, amelyek az eredetiekhez hasonlóan voltak felépítve, a villany viszont már be volt szerelve.

(…) Két éjszakát aludtunk ott. A jurta nappal meleg lett, éjszaka pedig hideg.

(…) Amikor megérkeztünk, beosztottuk a csapatokat és bementünk a jurtákba. Ott kipakoltunk és kezdődtek a programok. Először tarsolyt készítettünk, aztán sámán dobot. Végül, de nem utolsó sorban íjat és nyílvesszőt is készítettünk. Az én nyílvesszőm eltört, de nem baj, mert van másik. Legutoljára a sámán szövés technikáját sajátítottuk el.

(…) Nekem nagyon tetszett a sok jurta. (…) Volt ott egy múzeum, sokat alkottunk pl.: sámándobot, sámánszövést, nyilat, íjat, festettünk. Sok izgalmas dolgot csináltunk (…).

(…) Másnap lovagoltunk, én már voltam ott. De a lovagláshoz vezető utat lovas kocsival tettük meg, ezt leszámítva íjászkodtunk. Amikor visszaértünk, vízzel feltöltött lufik vártak, amikkel egy vízi csatát csináltunk. (…) ezek közben kézműveskedtünk: nyilat, íjat, tarsolyt, sámán dobot és sámán szövéssel készült karkötőt.

(…) Voltak foglalkozások. Először tarsolyt készítettünk filcből és egy arany fémlapból. Aztán sámándobot csináltunk. Az alapanyag egy elhasznált cellux guriga és egy darab műbél volt. Bevizeztük a műbelet és ráfeszítettük a karikára. Aztán kimentünk egy tanyára lovas szekérrel. Ott lovagoltunk és íjászkodtunk. Amikor visszaértünk a táborba, íjat és nyílvesszőt készítettünk. Aztán sámánfonásnak fogtunk neki. Végül karkötőt csináltunk a fonásból és a kezünkre tettük. Majd falapra népi motívumokat festettünk.
Volt egy olyan délután, amikor hoztak vízzel teli lufikat és azt dobálhattuk egymásra. Aztán bekapcsolták az öntözőrendszert és rohangálhattunk alatta.

(…) Sámándobot készítettünk és karkötőt. Íjat és nyilat csináltunk nádból meg tollból, fonalból. Ez a kirándulás volt számomra az egyik legjobb.

JURTATÁBOR FOTÓK   ••••►