Kezdetét vette iskolánk és a hajdúböszörményi Hajdúsági Múzeum közös szakmai programja, amelynek keretében tanulóink ingyenes múzeumpedagógiai foglalkozásokon vehetnek részt a múzeum néprajzi és történeti gyűjteményéhez kapcsolódóan.

Első múzeumpedagógiai foglalkozásunk címe a „Hajdúk fegyverzetben” volt. Sok mindent megtudtunk a hajdúk történelemben betöltött szerepéről (mely egészen a XX. sz.-ig nyúlik), marconaságukról, a szejdi dúlásról Hajdúszoboszló kapcsán, a csengőöntő mesterekről stb. A csengőöntés hagyományát ma már sajnos nem folytatja senki. De nem is tudná… Ők tudtak valamit, amit ma a legmodernebb technikával sem tudnak rekonstruálni: azt a csengő-bongó hangot, amit csak a mesterek tudtak elővarázsolni a rézből.
A gyerekek egy helyes ruha- és fegyverzetválogatás után felöltözhettek huszárnak, hajdúnak, honvédnak. S aki jól válaszolt kérdésekre, igazán különleges nyereményben részesült. Nézzétek meg a FÉNYKÉPeket! Érdemes ellátogatni a böszörményi Hajdúsági Múzeum kiállítására!

Kálmánné Csajbók Anikó
7.o. osztálytanító