Kedves Olvasó!

A Waldorf-kerettanterv 9. osztályra gazdasági gyakorlatot tervez. Osztályunk Gömörszőlősön járt a múlt héten. Az Ökológiai Intézet Alapítvány gazdaságában és vendégházában.
A hetet záró értékelésen a diákok ezeket e szavakat írták: csend, nyugalom, munka, esti mese, jó levegő, tőzegmoha láp, jó kedv, finomságok, állatok etetése.
A napokat reggeli hangolódással kezdtük kint a kertben vagy a dombtetőn. Villás reggelivel folytattuk, amit a szakácsok nagy szeretettel készítettek nekünk. A hozzávalók a gazdálkodás teljes értékű termékei voltak. Igazi ízekkel, gyógyító teával. Délelőtt dr. Gyulai Iván, az intézet alapítója tartott nekünk szerteágazó előadást a mélymulcsos kertgazdálkodás természeti alapjairól. Az ember és közvetlen környezetének összefüggéseiről. Aztán irány a gazdaság. Almaszedés, szilvaszedés, almalé készítése, szilvalekvár főzése. Kaszálás, prizma komposzt készítése, több napos megfigyelése, állatok etetése. Vígh Andrea lelkes szervezésében eljutottunk a közeli tőzegmoha láphoz is, ami egészen pontosan szemünk elé tárta az erdei tündék lakóhelyét. Persze minden alkalommal el is nyel valakit…
Megnéztük a ma működő egyetlen, több mint száz éves kártoló műhelyt is, és persze a falut, kazettás templomát, néprajzi gyűjteményét.
Esténként énekeltünk, elkezdtük olvasni a Méhek könyvét.

Köszönjük a szülőknek, hogy segítették az osztály utazását!
Köszönjük a közösségnek, hogy ezt a négy napot az iskola tudta kifizetni!

Reméljük, hogy gyümölcsöző lesz mindenkiben az a tudás és tapasztalat, amit itt szerezhettünk. Menjetek el Gömörszőlősre!

Mindenkinek ajánlom, hogy nézze meg az alábbi kisfilmet!
Dr. Gyulai Iván filmje:    ••••►

Balogh Judit Jázmin
9.o. osztálykísérő

GÖMÖRSZŐLŐS KÉPEKBEN