TÉNYEK ÉS TÉVHITEK A TÁPLÁLKOZÁSRÓL
szemléletformáló előadás
EFOP-1.8.5-17.2017-00210
Menő menza a Napraforgó Waldorf Iskolában

A mai napon interaktív szemléletformáló előadást és kötetlen beszélgetést tartottunk a 13-14 éves korosztály számára a táplálkozással, helytelen táplálkozási szokásokkal kapcsolatban. Az előadás célja az volt, hogy a táplálkozással kapcsolatos tévhiteket megcáfolja, illetve rávilágítson a helytelen táplálkozási szokások következményeire.
Az előadás során végigvettük a szervezet számára nélkülözhetetlen makro tápanyagokat (fehérjék, zsírok, szénhidrátok). Külön szó esett arról, mely élelmiszerek, melyik tápanyagot tartalmazzák nagyobb mennyiségben.

A foglalkozáson az alábbi témákat beszéltük meg:
Szénhidrátok: Beszélgettünk az egyszerű és összetett szénhidrátokról és ezek előfordulásáról, azok fontosságáról, élettani hatásairól. Végigvettük a különböző gabonaféléket és azt, ezek milyen szerepet töltenek be szervezetünkben.
 Megbeszéltük, melyek a főbb szénhidráttartalmú zöldségeink és miért fontosak ezek. Szó volt a gyümölcsökről és az azokban előforduló cukrokról. Kitértünk az édesítés témájára is, illetve a különböző édesítési lehetőségekre. Tévhitként felmerült a szénhidrátmentes étrend, annak hátrányai illetve a méz mint „egészséges” édesítőszer.
Cukorbetegség: A szénhidrátok kapcsán szóba került a leggyakoribb szénhidrát-anyagcsere betegség, a cukorbetegség. Az előadás bemutatta a cukorbetegséget, annak kialakulását és kezelési lehetőségeit. Külön kitérve a diéta fontosságára. Szóba kerültek a cukorbetegség krízishelyzetei (hipo- és hiperglikémia) és azok kezelési lehetőségei.
Elhízás: A kettes típusú cukorbetegség egyik rizikófaktora az elhízás. Ezért kiemelten fontos a megelőzés, a helyes táplálkozás szokások elsajátítása, már fiatal korban. Az előadás során elhangzott az egyszerű (finomított) szénhidrátok és az elhízás kapcsolata. Megbeszéltük, hogy mik a megelőzés lépései, mely gabonafélék, zöldségek, gyümölcsök fogyasztása ajánlott testsúlycsökkentés céljából. Beszéltünk a „divatdiétákról” és azok veszélyeiről.
Az előadás végén egyéni kérdésfeltevésre is lehetőség volt.

PÁLYÁZATOK, PROJEKTEK:    ••••►