Mi kerüljön az uzsidobozba?
ismeretterjesztő előadás
EFOP-1.8.5-17.2017-00210
Menő menza a Napraforgó Waldorf Iskolában


Közös ételkészítés keretein belül beszélgetés az egészséges kisétkezésről. Tízórai és uzsonna ötletek, ezek megvalósítási lehetőségei. Egyik fő témánk volt a rendszeres, egészséges étkezés.
A foglalkozás során az alábbi ételeken keresztül kaptak ízelítőt a gyerekek egy egészséges tízóraihoz: gyümölcsös, túrós kuszkusz; almás, diós krémsajt; házi készítésű müzli szelet.
A foglalkozás célja, az volt, hogy a gyerekek saját maguk is megtapasztalják az ételkészítés örömét. Egyszerű, könnyen elkészíthető (szinte csak össze-kavarást) igénylő ételeket készítettünk. Az egyszerű recepteknek köszönhetően kedvet kaphattak a saját tízórai/uzsonna elkészítéséhez. Alternatívát kínáltunk
a bolti müzli szelet helyett. Gyorsan összeállítható, hozzáadott cukormentes házi müzli formájában.
Az ételkészítés közben lehetőség nyílt a táplálkozással, ételkészítéssel kapcsolatos kötetlen beszélgetésre. A gyerekek elsajátíthatták a fent említett ételek elkészítésének lépéseit és ötleteket kaptak azok variálására.
Az ételkészítés mellett megbeszéltük az alapanyagok szervezetünkben betöltött szerepét (pl. müzliben található gyümölcsök és a zabpehely energiát adó szénhidrátforrás, a túró és a sajtkrém kálciumforrás). Szó volt az étkezési ritmus és a közös evés fontosságáról.

 

PÁLYÁZATOK, PROJEKTEK:    ••••►