AZ ÁSVÁNYVIZEKRŐL A VÍZ VILÁGNAPJÁN
szemléletformáló előadás
EFOP-1.8.5-17.2017-00210
Menő menza a Napraforgó Waldorf Iskolában

Március 22-én a Víz Világnapja alkalmából vízkóstolót tartottunk a gyerekeknek. A kóstoló célja az volt, hogy megmutassuk, milyen változatos ízű vizek találhatók hazánkban.
Beszélgettünk Magyarország fontosabb ásványvíz lelőhelyeiről, arról, hogyan keletkezik a forrásvíz és a termálvíz. Szó volt a vizekben található különböző ásványi anyagokról, azok jelentőségéről szervezetünkben.

A foglalkozás alkalmával az alábbi vizeket kóstoltuk meg:
ᴥ Csapvíz: Magyarország kiemelkedő minőségű csapvizekkel rendelkezik. A csapvíz bárhol elérhető, olcsó és környezetkímélő megoldást jelent szomjunk csillapítására.
ᴥ Hajdúszoboszlói termálvíz: A Debrecen szomszédságában található Hajdúszoboszló hazánk egyik leghíresebb fürdővárosa. A víz jellegét tekintve jódos, brómos, konyhasós, hidrogén-karbonátos termálvíz, mely 1100 méter mélyről tör a felszínre.
ᴥ Ave szénsavmentes ásványvíz: Az egyik legismertebb debreceni ásványvíz, mely ízében legközelebb áll a csapvízhez. Összes ásványi anyag tartalma: 521,00 mg/l.
ᴥ Balfi szénsavmentes ásványvíz: Balf szintén híres fürdőváros, termálvize évszázadok óta híres. Vize alkáliás, enyhén szénsavas, lítiumos. Jellegzetes ízzel rendelkezik. Ívó és fürdőkúrákhoz is használják.
ᴥ Fonyódi Forrásvíz (szénsavas): A Balaton parti Fonyód forrásvizére geológiai kutatások során bukkantak. A kálium-magnézium-hidrokarbonátos, úgynevezett savanyú-szénsavas víz gazdag ásványi anyagokban és nyomelemekben.
ᴥ Szentkirályi Babavíz: A speciálisan kisbabák részére ajánlott ásványvíz, mely mentes a nitrit- és nitrát tartalomtól. Íze nagyon lágy, kissé édeskés utóízzel rendelkezik. Babáknak forralás nélkül adható.
ᴥ HUNYADI JÁNOS glaubersós gyógyvíz: A gyógyvíz két fő alkotója a glaubersó és keserűsó. A glaubersós gyógyvizekre jellemző a hashajtó és az enyhe bélhurutokat gyógyító tulajdonság. Íze nagyon jellegzetes, sós illetve enyhén kesernyés. (Nagyon kis mennyiségben kóstoltattuk a gyerekekkel.)

A vizek mellett olyan zöldségeket és gyümölcsöket is kóstoltunk, amelyek magas víztartalommal rendelkeznek (pl. uborka, narancs, mandarin). Végigvettük az egyes évszakokra jellemző magas víztartalmú zöldségeket és gyümölcsöket. Beszélgettünk azok táplálkozás élettani jelentőségéről. Ötleteket gyűjtöttünk különböző zöldségekből és gyümölcsökből készült ételekre, italokra (pl. zöldség-, és gyümölcssaláták, turmixok, smoothiek).
Megbeszéltük, milyen egyéb folyadékokat fogyasztunk a mindennapokban. Rangsoroltuk, melyek tartoznak az egészséges és melyek a kevésbé egészséges kategóriába.
Végezetül néhány mondatban összefoglaltuk a víz szervezetünkben betöltött szerepét.
…majd nyugtáztuk, hogy a csapvíz a legfinomabb!

VÍZKÓSTOLÁS FOTÓKBAN:    ••••►

PÁLYÁZATOK, PROJEKTEK:    ••••►