SZEZONÁLIS ZÖLDSÉGBÖRZE
ismeretterjesztő előadás
EFOP-1.8.5-17.2017-00210
Menő menza a Napraforgó Waldorf Iskolában

A mai nap során a 9-11 éves korosztály számára ismeretterjesztő előadást szerveztünk.
Az őszi betakarítás fontos szerepet játszik az iskola életében. Ehhez kapcsolódva előadás keretében ismerkedtünk a szezon zöldségeivel. Végigvettük az ősz legjellemzőbb zöldségeit. Megbeszéltük, hogy  ezek a zöldségek mely vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok. Az előadás során szó volt a zöldségfogyasztás fontosságáról, a megfelelő rostbevitel egészségre gyakorolt hatásáról.
A zöldségeket az alapján is csoportosítottuk, hogy mely részét fogyasztjuk, és azt milyen formában tesszük.
Az előadást zöldségkóstolóval színesítettük. A gyerekek nyers sárgarépát, céklát, karalábét és rukkolát kóstolhattak. A zöldségek mellé egy kapros-joghurtos mártogatóst kínáltunk. A kóstoló során először a zöldséget önmagában kínáltuk, hogy a gyerekek megismerjék azok natúr ízét. Végül a mártogatóssal azt mutattuk be, hogyan lehet zöldségekből egészséges nassolnivalót készíteni.
A kóstolás során a folyadékról sem feledkeztünk meg. Zsálya, citromfű és menta teát készítettünk friss növényekből. A gyerekek ezeket a teákat is ízesítés nélkül kóstolták. Ezzel azt szemléltettük, hogy jó ízű italt cukor hozzáadása nélkül is lehet készíteni.
Az előadás célja a szezonális, nyers zöldségfogyasztás népszerűsítése volt.

PÁLYÁZATOK, PROJEKTEK:    ••••►