EGÉSZSÉGES FINOMSÁGOK
szemléletformáló előadás
EFOP-1.8.5-17-2017-00210
Menő menza a Napraforgó Waldorf Iskolában

A mai nap során a 7-8 éves korosztály számáraszerveztünk interaktív előadást .
A rendszeres édességfogyasztás, a hozzáadott cukor mennyiségének folyamatos növekedése jelentős egészségügyi kockázattal jár. A gyerekek lépten-nyomon találkoznak ezekkel a termékekkel. A szülőknek komoly nehézséget okoz, hogyan tartsák fenn az egyensúlyt, hiszen a gyerekektől teljes mértékben nem vonhatjuk meg az édes falatokat.
A foglalkozás során erre a problémára kínáltunk megoldást. Azért választottuk ezt a korosztályt, mert életkoruknál fogva még nagyon nyitottak az újdonságokra és prevenció szempontjából igen fontos ez a korcsoport.
A gyerekekkel megbeszéltük, milyen formában illeszthetők be az édességek az egészséges táplálkozásba. Szó volt, arról, hogy egy édesség nem válik egészségessé csak azért, mert kis mennyiségben tejet vagy gyümölcsöt tartalmaz pl. tejszelet, túródesszert stb.
A foglalkozás során két egészséges (kisétkezésre is alkalmas) finomságot készítettünk. Az egyik egy házi készítésű gyümölcsjoghurt volt. Ehhez natúr joghurtot, fagyasztott erdei gyümölcs keveréket és kevés mézet használtunk.
A gyerekek méz nélkül is megkóstolták a kész joghurtot. Ezzel az étellel
a bolti cukrozott joghurtok helyett kínáltunk egészségesebb alternatívát.
A másik finomság egy almás kókuszgolyó volt. A klasszikus hozzávalók helyett reszelt almát, reszelt sárgarépát és darált mandulát használtunk. A golyó-kat csupán az édes alma ízesítette. A gyerekek kókuszba vagy darált mandulába hempergették a kész gömböket.
A tanulók aktívan részt vettek az ételkészítésben. A gyorsan elkészíthető édességek sikerélményt nyújtottak számukra.

PÁLYÁZATOK, PROJEKTEK:    ••••►