Az Európa-bajnokságon is bizonyíthat iskolánk volt tanulója, a debreceni vívóreménység, Battai Sugár Katinka

Sugi tavaly ballagott el iskolánkból, márciusban pedig már korosztályos Európa-bajnokságon képviseli majd a magyar színeket Szocsiban:
Debrecen – Az olimpia még távol van, de nem tűnik elérhetetlen célnak. Battai Sugár Katinka alig 14 éves, de sorra éri el a szebbnél szebb eredményeket, s még hosszú karrier áll előtte. Interjú.
Szerda este hat óra a Hatvani István Általános Iskolában: vidám gyerekek szállnak ki szüleik mellől az autóból, és sietnek a suli felé, fegyverrel a kezükben. A tornaterem felől már hallani a fémes csattogásokat, ahogy a kardok, párbajtőrök találkoznak egymással. A gyerekek izzadtan, energikusan és tisztelettel vívják meccseiket: érezni, hogy komoly szakmai munka folyik. Battai Sugár Katinka is itt edz mesterével, Dávid Lászlóval.
A 14 éves reménységet fegyelmezett, szófogadó és tehetséges versenyzőnek ismerték meg az Interfencing Debrecen SC szakemberei.
Alig 14 évesen az Európa-bajnokságon képviseli hazánkat Battai Sugár Katinka
Dávid László 9 éves kora óta edzi a sportolót, akit mindenki csak Suginak becéz – a szakember szerint „bármi lehetséges”, ha a jövőbeli sikerekről van szó. Viszont azt is hozzátette: nem az elért eredmények az igazán fontosak, hanem az, hogy a gyerekeket megtanítsák a kifogástalan technikára és jó döntések hozására.
A debreceni vívótehetség legközelebb Szocsiban, a junior és kadet Európa-bajnokságon mérheti össze erejét kortársaival a március 1. és 11. között rendezendő versenyen.
Dehir.hu: Miért pont a vívást választottad?
Battai Sugár Katinka: A nagymamám ajánlotta nekem ezt a sportot. Jó választásnak tűnt, hiszen balkezes vagyok. Már az első edzésen nagyon megtetszett a vívás és maga a közösség is. A legtöbb barátomat itt ismertem meg, valamint egyből szimpatikus volt a mesterem, s az ő munkássága. A vívás igazán változatos és érdekes, 9 éves voltam, amikor elkezdtem: szerintem ez ideális kor ennél a sportnál.
Dehir.hu: Hogy zajlik egy edzés?
Battai Sugár Katinka: Bemelegítéssel indítunk, utána a lábmunkára fektetünk hangsúlyt, a vívólépéseket gyakoroljuk, majd vívunk. Időnként feladatokat is kapunk, de főként szabadvívást végzünk. Az edző tanítványokat szokott kihívni edzés közben, és velük iskolázik egyet. Egy héten ötször két órán át edzek. Igaz, ez sok időt elvesz, de jut időm a sulira is, mindkét helyen odateszem magam. Most az Ady-gimnáziumba járok, nyelvi előkészítőn tanulok emelt németet nulladikosként. 
Dehir.hu: Számos kiemelkedő eredményed volt az utóbbi hónapokban, például te leszel az egyetlen debreceni vívó a kadet és junior Eb-n. Hogyan hangolódsz rá ezekre a versenyekre?
Battai Sugár Katinka: Nagyon élvezem a versenyeket, de számomra nem az a legfontosabb, hányadik leszek az adott megmérettetésen, inkább az, hogy azokat az akciókat, feladatokat, amiket a mesteremmel az edzésen gyakorlunk, a vívásomba be tudjam építeni. A versenyekre mindig nagyon koncentrálok az adott hétvégén, nem engedem, hogy más dolgok eltereljék a figyelmemet. Amikor más városba utazunk a versenyekre, akkor már különösen igyekszem ráhangolódni, a pástra lépés előtt van egy kis versenydrukk, viszont amikor elkezdek vívni, ez eltűnik, és csak élvezem a sportot.
Az a célom a vívással, hogy minél magasabb szintre fejlesszem a technikai tudásomat. A közelmúltban hetedik helyre kerültem a kadet világranglistán, második lettem a kadet országos bajnokságon. Számomra az egyik legkedvesebb eredmény az, hogy a szófiai kadet Európa Kupát ezüstéremmel zártam: nem is igazán a második hely miatt, hanem azért, mert akkor azt éreztem, hogy jól ment a vívás.
Dehir.hu: Hogy látod, mi a legszebb ebben a sportban?
Battai Sugár Katinka: Igazán változatos sport a vívás, egy ellenféllel sem lehet ugyanazt az asszót vívni, mint egy másikkal. Rengeteg variációs lehetőség van az akciók között is.
Sokat számít az, hogy a vívó fejben és technikailag is rendben legyen, nem feltétlenül a testi adottságok hozzák a sikereket. A tanítványon is múlik az, hogy mennyire ügyesen tudja elsajátítani a technikákat, viszont nagy százalékban az edző felelőssége, hogy adja át ezt a tudást.
Dehir.hu: Ha nem ezt a sportot űznéd, mibe vágnál bele helyette?
Battai Sugár Katinka: A vívás előtt úsztam, de abbahagytam, ugyanis nagyon monotonnak találtam. Valószínűleg ha nem vívnék, ehhez térnék vissza mégis. Ajánlották nekem az atlétikát, de semmi áron nem hagynám abba a vívást.
Dehir.hu: Ki a példaképed a magánéletben és a sportban?
Battai Sugár Katinka: Vannak példaképeim, de sose akartam olyan lenni, mint más. Márton Anna, aki egy felnőtt vívó, nagyon szépen vív, őt tartom a példaképemnek a sport területén. Azon kívül pedig a szüleimet és az edzőmet tisztelem nagyon. Dávid Lászlóval edzésen ismerkedtem meg, nagyon jó kapcsolat alakult ki köztünk, ez pedig nagyban segíti a felkészülést. Csodálom benne azt, hogy minden gyerekkel ugyanolyan odaadással tud dolgozni.
Az Eb-re való kijutást biztosította a második hely az országos bajnokságon
Dehir.hu: Milyen reményekkel indulsz az Európa-bajnokságra?
Battai Sugár Katinka: Nagy megtiszteltetés számomra az, hogy Magyarországot képviselhetem. Most itthon készülök, ezt követően pedig a Tatai Olimpiai Központban.
Ez a pár hét elsődlegesen a vívásról fog szólni az életemben, mindent megteszek azért, hogy a legjobban felkészüljek az Európa-bajnokságra.
A célom az, hogy taktikailag minél jobban sikerüljön felépíteni a vívásom, és hogy technikailag sem hibázzak az akcióim során. Ha ezt sikerül megcsinálnom, akkor nem lehet gond. Eddig működött az a rendszer, hogy akkor volt eredményem, amikor a vívásra koncentráltam. Most is ez a célom. Jól szeretnék vívni.
Dehir.hu: Mivel töltöd a szabadidőd, ha épp nem vívsz?
Battai Sugár Katinka: Az edzésen megismert barátnőimmel szoktunk kávézni, mozizni, és a családdal szeretek együtt lenni. Legutóbb például elmentünk szánkózni. Számomra ez és a közösségi élet az, ami igazi kikapcsolódást nyújt.
https://www.dehir.hu/sport/az-europa-bajnoksagon-is-bizonyithat-a-debreceni-vivoremenyseg/2018/02/25/