Csillagászat epocha / Hortobágyi kirándulás – szemezgetés 7. osztályosaink fogalmazásaiból

A hetedik osztály szeptemberi első epochája csillagászat volt. Hortobágyra utaztunk, hogy megcsodálhassuk a határtalan csillagos égboltot. Csodálatos, tartalmas programokban gazdag három napot tölthettünk együtt. A gyerekek írásaiban olvashattok erről, ezekről. Művészi munkaként megrajzolták, megfestették azt a középkori képet, miszerint egy vándor a világ végére jutva kidugja fejét és áttekint a másvilágba. A kövekre festett kék égboltra pedig a saját horoszkóp jelüket rajzolták meg.
Villon Gyöngyi
7.o. osztálytanító

„(…) A kirándulás témája a tanév első epochájához, a csillagászathoz kapcsolódott. A három nap alatt több programon is részt vettünk. Első napon megnéztük a hortobágyi Pásztormúzeumot és a Látogatóközpontot, ahol a puszta madarait ismerhettük meg. (…)”

„Az osztály ellátogatott Hortobágyra a Fecskeházba. (…) egy Múzeumban néztük meg Hortobágy élővilágának kisfilmjét, majd megnéztük a kiállítást is. (…) a Pásztormúzeumban a pásztorok életmódjával ismerkedhettünk meg. (…) Este kivetítésen vettünk részt, ahol csillagképeket néztük meg. Az este legszebb pillanata az volt, amikor kimehettünk a szabadba és a sötét éjszakában vizsgáltuk az eget. Csodálatos csillagos este volt! A Csillagda épületében lévő távcsővel láthattuk a Szaturnusz és Jupiter bolygót. Izgalmas volt. (…) a Hortobágyi Vadasparkban (…) láttunk vaddisznó, nyest, görény, róka, farkas, őz etetését is, ami fantasztikus élmény volt. Meglátogattuk a különleges vadlovakat is. Másnap reggel (…) szekerezni indultunk, ami egy 70 perces túrának felelt meg a pusztában. Megnéztük a szürkemarhákat, bivalyokat, lovakat, és csikós bemutató is volt. Ez volt a Máltai ménes. Minden nap élménydús volt (…)!”

„(…) Az utolsó napon kimentünk Máltára lovaskocsizni. Az első megálló egy bivalycsordánál volt. A másodiknál szürkemarhákat néztünk. A harmadik megállóban szürkemarhák húzta szekeret láttunk. A negyedik állomásnál csikósok mutatványoztak nekünk. Az utolsó megállóban egy csikós állva lovagolt öt lovon.”

„(…) elsétáltunk egy istállóhoz, ami tele volt szebbnél szebb lovakkal. (…) A szekeres úton láthattunk szürkemarhákat, amik csupa sárosak voltak, hogy lehűtsék magukat a nap melegétől, bivalyokat, amikről megtudhattuk, hogy gyorsabban tudnak futni, mint a lovak, ha megijednek, és még csavaros szarvú racka juhokat is. (…)”

„(…) Este csillagászat volt. (…) először a vetítőn mutatták meg a csillagokat, aztán kimentünk és úgy is megnéztük őket. A távcsővel láttuk a Jupitert és a Szaturnuszt. Jól látszottak a gyűrűi. (…) Két terepjáróval mentünk el megnézni a Przewalski lovakat és a marhákat. (…)”

„(…) Teleszkóppal megnéztük a Szaturnuszt a csillagmegfigyelő épületben. Nekem nagyon boldog pillanatokat nyújtott, mivel 11 hullócsillagot láthattam összesen.’

„(…) a Hortobágyon ezek a programok szerepeltek össze-vissza:
– Vadaspark: állatnézés, simogatás, etetés (többek között farkasokat is láthattunk, bár nem simogathattuk meg a két gyönyörű állatot, etetésüket végignézhettük).
– Csillagnézésen is részt vettünk, este gyönyörű, letisztult, tiszta ég volt.
– Szekérrel kivittek minket a pusztára, ahol meg-meg álltunk egy-egy állat mellett. Az élményhez kiselőadást is kaptunk.
– Terepjáróval jó, zötyögős úton kimentünk vadlovakat nézni.
Ehhez hasonló programokban volt részünk, amit én személy szerint nagyon élveztem.”

„(…) három napos osztálykirándulásra vittek minket a Hortobágyra, hogy még többet tudjunk meg a csillagokról. Egyik este meghallgattunk egy előadást a csillagokról, csillagképekről és bolygókról. Az előadás után kimentünk az udvarra és élőben is megcsodáltuk a csillagos égboltot. Az előadó egy lézerfény segítségével mutatta meg nekünk például a Tejutat, az Esthajnalcsillagot, vagyis a Vénuszt és néhány csillagképet. Nagyon találónak gondolom a Tejút elnevezést, most figyeltem fel erre a fehér folyamra az égbolton. (…)”

„(…) a Hortobágy faluban megnéztünk egy érdekes dokumentumfilmet a Hortobágy különlegességeiről. Aztán résztvettünk egy tárlatvezetésen, ami a helyi madárvilágról és pásztorkultúráról szólt. (…) Este csillagásztúra várt ránk! Egy szakember tartott nekünk egy érdekes előadást, majd teleszkópon keresztül megmutatta a Jupitert, a Szaturnuszt a gyűrűivel, az Androméda ködöt, s sok mást. Lenyűgöző és figyelemfelkeltő volt. Másnap elmentünk a Vadasparkba és megnéztük a Hortobágyon tenyésztett Przewalski lovakat. Csodálatos volt látni őket a pusztára kiautózva! (…) ez egy jó kis program volt. Szüksége is volt már az osztálynak egy kis összekovácsolódásra ezekben a bizonytalan időkben!”

„(…) Összességében – a 29 szúnyogcsípést leszámítva – nagyon tetszett az osztálykirándulás.”

MŰVÉSZI MUNKÁK    ••••►