Szemezgetés 5. osztályosaink fogalmazásaiból:

„5. osztálytól kézművesség is van. Már első osztálytól vártam ezt. Ezen az órán agyagoztunk egy gombát. Én légyölő galócát csináltam, nagyon élveztem. Tűkön ülök a következő óráig.”

„Nálunk az iskolában van kézművesóra. Ott először gombát csináltunk agyagból. Nagyon érdekes volt. Most már ez lett az egyik kedvenc órám.”

„(…) Először felvettük a kötényeket és meghallgattuk a szabályokat. Ezután kaptunk egy agyag tömböt. Az agyag tömböt pedig egy gólyává kellett gyúrni. A golyókból kigyúrtuk a levegőt, és gombát formáztunk az agyagból.”

„Múlt hét szerdán az óra első felében kézművesóránk volt. Elsőnek lementünk a műhelybe és az óra oktatójával, Szilvi nénivel kezet ráztunk. Utána elmondta a szabályokat és hogy mit fogunk készíteni. Agyag gombát. Később kaptunk egy maroknyi agyagot. Azt gömbbé kellett formálni. Ha már szép sima volt a felülete, akkor az egyik oldalát markolászni kezdtük. Ezzel az a vége vékonyodni kezdett, s így kezdett kialakulni a gomba forma. Volt, aki készített bocskort és gallért is. Az elkészült alkotások felkerültek a polcra.”

„(…) Gombát készítettünk, elsőnek be kellett egy kicsit vizezni a kezünket és aztán kaptunk egy darab agyagot. A törzsétől kezdtük. Lehetett neki csinálni lemezeket. Jó lett az én gombám, és jól éreztem magam.”

„(…) Egy marék agyagból kellett csinálniuk egy kis gombát [az ötödikeseknek]. Volt, aki gyilkos galócát készített, volt, aki tintagombát. Az elkészült gombákat kemencében sütik ki. Festékkel fogják díszíteni.”

„(…) A ráncos vagy töredezett részeket vízzel dörzsöltük be. Az enyémen bocskor is van és lapos kalapja.”

„(…) Három formát lehetett csinálni: lapos, kerek és gömbölyű kalapot.”

„(…) Mindenki másfajta gombát csinált. Az én gombámnak nincs bocskora, meg gallérja. Mindegyik gomba nagyon szép lett. (…)”

„(…) A téma a gomba volt. Sokan csináltak légyölő galócát. Én egy csiperkét szerettem volna. De először egy rókagombára sikerült alakítani, a végeredmény pedig egy őzlábgomba lett. (…)”

„(…) Én a gombámnak gallért, bocskort és spóratartó lemezeket is csináltam. Nagyon jó a tanárunk ebből a tantárgyból (…)”

„(…) Agyagból gombát készítettünk. Először a tönkjét, utána a kalapját készítettem el. Miután elkészült, kitettük egy falapra. (…)”

„(…) Én egy tintagombát csináltam. Nagyon jó érzés volt gyúrni az agyagot.”

„(…) Nagyon jó hangulat volt a teremben. A végére mindenkinek a gombája más-más fajtára hasonlított. Én nagyon élveztem a munka folyamát, főleg a formázást.”

₪— AGYAG GOMBÁK KÉPGALÉRIA —₪