„Víz! Se ízed nincs, se zamatod,
nem lehet meghatározni téged,
megízlelnek, anélkül, hogy megismernének.
Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy.”
Antoine de Saint-Exupéry

A Víz világnapjához kapcsolódóan iskolánk tanulói Koczka András (a Hortobágyi nemzeti Park munkatársa) a Hortobágyi-halastavak élővilágáról szóló képes előadásán vehettek részt.
A 9. osztály elgondolkodtató INSTALLÁCIÓ és PLAKÁTOK készítésére vállalkozott.
Engedjétek, hogy hassanak rátok, s tovább ébresszék bennetek a felelősségünket a Föld felé!

Földünk kb. 70 %-a, bizonyos életkorban az ember szervezetének is nagyjából 70 %-a VÍZ.
A Kárpát-medence szerencsés helyzetben van víz tekintetében: mi nagyvárosiak kimondottan kényelmes helyzetben vagyunk, legfeljebb néha hallhatjuk a hangosbemondóban: hogy „átmenetileg csőtörés miatt elzárják a csapot”… Az a pár óra hiány csak rövidke benyomást ad arról, milyen is lehet az, ha nincs… Vagy, ha sorban kell állni kannával, naphosszat egy kút körül a heti adagért.
Elkényelmesedve nemcsak kertjeinket locsoljuk ivóvízzel, de mosdónkban is ezzel húzzuk le a „végkimenetet”… Kivéve az idősebbeket és a környezettudatosabbakat, akik esetleg még vödörben gyűjtik össze pl. az esővizet, a fürdővizüket, hogy ne pocsékolják ezt a drága kincset, vagy éppen, hogy kevesebbet fizessenek vízmű-számlaként.

Iskolánkban korosztályonként más-más módon próbáltunk fókuszálni e jeles napon nélkülözhetetlen elemünkre. A kisebbek leginkább még mesében találkozhatnak fontosságával.
A 3.osztály, Fekete József (3. o.-os szülőtárs) segítségével még tegnap bepillanthatott a kulisszák mögé: az Aquatiqumban tett látogatásukról bizonyára olvashattok külön élménybeszámolót-láthattok majd képeket. 
A 9. osztály modellje és plakátjai is árulkodóak a felvezető lépcső környékén.
Mi, negyedikesek Lehoczky János: A Vizek fohásza című VERSet osztottuk fel magunk között és írtuk le hullámokban.
A 8. osztály a szennyvíztelepre készül…
Több osztályunk a Hortobágyi Nemzeti Park, Koczka András képes előadását hallgathatta meg a mai napon. A gyönyörű, hívogató képek közeli tájegységünk sokszínűségéről árulkodtak. A látszólag pusztaságnak tűnő vidék halastavakat és milliónyi sokféleséget rejt: számtalan gyönyörű madár, hal, rovar, kisemlős elevenedett meg az előadás során, hívogató kedvcsinálónak, hogy lehetőleg ezeket a szép tavaszi napokat is próbáljuk meg kint, velük is tölteni a képernyők bámulása helyett.

Hegedűsné Tóth Judit

Ui: Lehetőleg zárjuk el, vagy javíttassuk meg a feleslegesen csöpögő csapokat!