„Fák, Fény, Föld… Emberiség. Mind EGY, s nem mindegy, hogyan veszünk részt, hogyan vállalunk felelősséget Önmagunkért, cselekedeteinkért. Hónapok óta gyűlt bennem, hogy nincs ez így jól, fogynak a Fák, eltűnnek az Erdők. Bosszankodtam, beszéltem erről, s egy nap feltettem magamnak a kérdést: És Én? Én hány fát ültettem, hogy legyen levegő, zöld, hogy együtt tudjunk lélegezni a Fákkal? Így született a LÉLEKzetFÁK gondolata. Nem elírás, a Fák élőlények, lelkük van, és a magyar nyelv csodája megengedi a lélekzet-lélegzet szavunk játékát. Hálás vagyok a Természetnek, a Fáknak a tiszta oxigénért, a szépségükért, a gyógyításukért!

Sokaknak meséltem a LÉLEKzetFÁKRÓL… és sokakat megérintett.
Ezüstlevelű hársfa – ő lett az első a sorban, és szívből remélem, hogy sok-sok követi még, s mindegyiket a szeretet ülteti el. Az egymás iránti szeretet, a Fák iránti szeretet, a Föld iránti szeretet.

Hegedűs Ilona, ötletgazda”

Ezekkel a gondolatokkal indult el két évvel ezelőtt a Lélekfa-program, ezzel a tudattal és elkötelezettséggel vállaltuk fel, hogy a Napraforgó Waldorf Iskola 21. születésnapjához kapcsolódóan 21 fát ültetünk el az iskolai közösség, a gyerekek, szülők, tanárok aktív részvételével, a fizikai ültetésen túlmutató lelki-szellemi töltettel. Az iskola öko/pályázati csoportjához lelkes támogatók, segítők, önkéntes szülők, tanárok, diákok csatlakoztak, lett logónk és lett molinónk, amelyet az ültetéseknél kifüggesztettünk, sikerült minden osztályunkat bevonni és eljutni óvodákba, iskolákba, külső helyszínekre. Munkájához a legkülönfélébb felajánlásokat kapta a csoport. Volt, aki művészi munkával, fák felajánlásával, az ültetésben való segédkezéssel volt jelen, és kapcsolódott hozzánk szülő, aki nagyvonalú támogatásával segítette a Lélekfa-naptár megszületését.

Minden ültetés szép és egyedi volt, minden fának megvolt a maga története. Mindig mélyen érinti az arra érzékeny embert, ha kicsiket, ovisokat, kisiskolásokat lapáttal, ásóval, vizesvödörrel a kezében lát a jövő ültetésén munkálkodni, különösen akkor, ha a munkájukat Imre bácsi vezérletével idősebb diákok készítik elő és segítik, összekapcsolva generációkat egy önmagukon túlmutató cél érdekében.

A sok szervező, tervező beszélgetés mellett ezek a képek kapcsolódnak össze bennem leginkább ezzel a nagyszerű kezdeményezéssel, és hogy egy szimbolikus faültetést kiemeljek: siket- és nagyothalló gyerekek számára ültettünk fát, a diákjaink a faültetés mellé egy kis mesét is előadtak a kicsiknek – jelnyelven. Találkoztunk egymással, találkoztunk önmagunkkal, másképpen, mondhatni, a fa alatt.

Minden ültetésről igyekeztünk írni, megemlékezni, beszámolni, minden fa elültetése egy-egy kis levelet zöldített ki a logón.

Örömteli hír, hogy Budapest mellett, Budakeszin, május 25-én adják át a Budakörnyéki Egészségprogram keretében megépült Tiszta Lélek-zet Ösvényét, amelynek bejáratánál Terra (Föld) és Pulmo (Tüdő) névre keresztelt két hatalmas mamutfenyő várja a gyerekeket, akiket egy mese vezet végig az ösvény állomásain és a különféle feladatokon. Terra és Pulmo keretmeséjét Hegedűs Ili írta. A mese arról szól, hogyan kötöttek szövetséget egymással a Gyerekek és a Természet a Föld tiszta levegőjéért. A mese, illetve az egyes állomásokhoz készült táblák csodás illusztrációját Seres Szilvi készítette. Reméljük, hogy a mi közösségünkből is lesznek látogatói az Ösvénynek!

Nagyon szeretnénk, ha a Lélekfa-program valamilyen formában az iskolán túlmutatóan Debrecenben is folytatódna, ehhez várunk ötleteket, lelkes csatlakozókat, elkötelezett faültetőket!

 

LÉLEKzetFÁK faültetési projekt   ••••►