Elkezdődött!!!

Sőt már el is telt az első hónap az iskola és így a gimis osztály életéből is. Már sok helyen, sokszor megemlítettünk, hogy mennyire fontos és régóta dédelgetett álmunk valósult meg ezzel, és hogy mennyire sok munka, beszélgetés, egyeztetés előzte meg, hogy ez létrejöhessen. És most itt van. Itt vannak a 9.-es diákok, tanárok és szülők. És olyan természetesen jó ez most így!

És hogy ez így is maradjon, hogy a munka ne álljon le, hogy legyen „utánpótlás” azt gondoltunk, hogy időnként hírt adunk az életünkről kedvcsinálónak!

Ezt a tanévet fizika epochával kezdték, ami nagyon felvillanyozta őket, annál is inkább, mert az egyik fő téma az elektromosság volt. Feltalálók, tudósok életútján keresztül ismerkedtek meg különböző találmányokkal, amit ma is használunk mindennapjainkban. Generátor, elektromotor, transzformátor, mind ismerősen csengő szavak, aminek működési elvét próbáltuk megérteni közösen. És a tanultak összefoglalásaként saját „telefonösszekötettést” létesítettek két terem között és sikerült üzenetet küldeniük egymásnak. Aztán kicsit melegedett a helyzet, hiszen hőtannal folytattuk, ahol a gőzgépektől elindulva a mai találmányokig hűtőgép, hőszivattyú, Stirling motor jutottunk el, bár kétségkívül a halmazállapot-változásokhoz kapcsolódóan a házi pálinkafőzés rejtelmei keltették fel leginkább az érdeklődésüket. A kóstoló egyelőre elmaradt, de megállapodtunk, hogy az általunk lefőzött pálinkát mézezzük – reményeik szerint saját kaptárunkból származó mézzel! – és majd a sikeres Waldorf záróvizsga után koccintunk vele. EGÉSZ-SÉGünkre!

Nagy Imre
szaktanár