A 3.osztály „földre érkezését” idén sok-sok földmunka, kertészkedés, a szülői segítségnek köszönhetően galéria- és tűzhelyépítés segítette. Megbizonyosodhattunk arról, hogyan lesz a „látszólag semmiből” valami, pl. az elültetett kis magvaink szárba szökkenése kapcsán. Hogyan születhet újjá a régi: pl. az Andrisék tanyáján lekaparászott bontott téglák, hogyan változnak melegítő tűzhellyé. Hogyan válhatnak alvó álmok valóra, látható valósággá… Drámánk során mindezek mellett arra is próbáltunk rámutatni, hogy az ember az egyedüli, aki állandóan, időnként kézzel-lábbal, máskor precízebben, de mér, mérlegel, méricskél…
A „Fekete országot álmodtam én..” verset átszíneztük „színes országot álmodtam én” dallá és teli torokból énekelve átélhettük, valóban színes galéria születhet a Teremtő áldása és a teremtő akarat kapcsolódásával…

Le a kalappal az osztály előtt: úgy érzem, valóban „földre érkeztek”.
Valóban jól kidolgozták magukat a galéria kapcsán: mértek, fűrészeltek, csiszoltak, terveztek, ruhafestékből szivárványos színskálát kevertek, festettek, tisztogattak, takarítottak… Így születhetett meg a mi „eget-földet összekötő szivárványos Noé bárkánk”.
Év elején mászótornyot szerettünk volna építeni az udvarra, de jött a német felajánlás. Ekkor született egy galéria-álmunk: fontosnak éreztük, hogy legyen megmászható-olvasókuckós-fentről letekintős felületünk, így elindult az agyalás.

Közben Marcsi, Andris anyukája felajánlotta, hogy van a telkén sok bontott tégla; mivel Andris bizonyítványverse tűzről szólt, testhezállónak éreztem valamilyen tüzelőberendezés építését.
Felhívtam Laci bácsit − Tóth László kemenceépítőt − a 4.osztályból: tudna-e segíteni nekünk, ráérne-e… Munka rengeteg, ideje elvileg nincs, de ha gyerekekről van szó, közös építésről, akkor szabaddá teszi magát mindenképp. És az esős reggel ellenére itt várt minket az iskolában a megbeszélt időben.
Szóval az „osztálykirándulásunk” valójában munkás kirándulás volt: hogy a házépítés még teljesebb legyen a szalonnasütő-építés után sátorállítós-sátorbanalvós próba is következett, amit szintén sikeresen állt ki a 3.osztály.
Köszönünk minden segítséget − maradandó élmény a gyerekeknek mindhárom épít/kez/és :)

Hegedűsné Tóth Judit
3.o. osztálytanító